Gebruik en optimalisatie van een verwarmingsmat

Het kweken van paddo’s is een fantastisch avontuur: niets is meer de moeite waard dan een reis door je eigen productie. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar sommige accessoires en kits kunnen het vereenvoudigen.

Bovendien zijn sommige van hen bijna essentieel, zoals een thermometer / hygrometer, niet-poedervormige of steriele handschoenen of verwarmingsmatten.Deze accessoires zorgen voor comfort en een aanzienlijke besparing van tijd en energie, in ruil voor een paar euro.


De fasen van de groei van paddo’s

Kolonisatie

De groei van paddo’s omvat verschillende fasen. De eerste fase is kolonisatie: tijdens deze fase groeit en verspreidt het mycelium zich.

Het heeft dan een constante temperatuur tussen de 24 en 27 graden nodig voor psilocybe cubensis, de meest voorkomende.

Vruchtvorming

De tweede stap is vruchtvorming: het mycelium is gegroeid en de eerste speldenknopjes verschijnen. Het is dan noodzakelijk om de luchtuitwisseling te verhogen en een temperatuur van ongeveer 23 tot 25 graden te hebben voor psilocybe cubensis. We zien dat paddenstoelen gevoelig zijn voor hitte: een paar graden kunnen het verschil maken. 

Het belang van temperatuur

Temperatuur, zoals vochtigheid en luchtuitwisseling, zijn belangrijke factoren in de groei op elk moment van ontwikkeling die niet mogen worden verwaarloosd, anders zal de oogst worden verminderd als de temperatuur te laag is.

Schimmels zullen moeite hebben om zich goed te ontwikkelen en zullen kleiner of minder zijn. De shoot kan zelfs worden gestopt, als de thermometer onder ongeveer 18 graden zakt. Sommige myceliumbroden kunnen niet eens opnieuw worden opgestart.  

Tips: hoe verhoog je de temperatuur van je gewas

Kies uw locatie en gebruik een kachel

Met het begin van de winter en problemen met de gas- en elektriciteitsvoorziening in 2022 en 2023 zullen woningen koeler zijn dan normaal. 

Als het thuis te koud is, is het raadzaam om een thermometer te hebben en de verschillende plaatsen in uw huis te meten. Zodra dit is gebeurd, plaatst u uw gewas op de heetste plaats. Vergeet niet dat de hitte ook de neiging heeft om te stijgen, terwijl de koelte afneemt.

Sommige kwekers wijden zelfs een kamer aan paddenstoelengroei, een kleiner stuk dat ze meer verwarmen dan anderen. Maar midden in de winter is het mogelijk dat dit niet voldoende is om de gewenste temperaturen te bereiken, zelfs met de verwarming aan, om nog maar te zwijgen van de kosten die dit genereert en de ecologische impact.

U kunt ook een hulpverwarming gebruiken in dezelfde kamer of dicht bij uw kit. Er zijn verschillende soorten, maar de beste optie is convectieverwarmers, die niet het risico lopen je kweekset uit te drogen en de warmte gelijkmatig verdelen. Ze zijn uitgerust met een thermostaat die de regeling gemakkelijker maakt.

Deze methoden worden ook gebruikt door degenen die een terrarium hebben, het primaire nut van de verwarmingsmat.

De incubatiekamer

Als dit niet genoeg is, of als u de verwarming niet wilt aanzetten, kunt u kiezen voor een zelfgemaakte incubatiekamer.

De incubatiekamer is een kleine besloten ruimte waarin je kunstmatig de temperatuur verhoogt, dankzij een warmtebron.

Deze methode vereist echter investeringen om de benodigde hardware en tijd te kopen om het te maken. Hoewel effectief, kan deze methode ook brood drogen.De luchtuitwisseling is ook veranderd, dus pas op dat je het brood niet smoort.

De incubatiekamer wordt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk gebruikt tijdens de kolonisatiefase, omdat tijdens deze fase luchtuitwisseling minder frequent is.

De verwarmingsmat

Als je een kweekset hebt, is een eenvoudige oplossing om tegen een betaalbare prijs op te zetten de verwarmingsmat om onder het myceliumbrood te plaatsen. Het verwarmt het brood tijdens de kolonisatie- en vruchtvormingsfase.

De verwarmingsmat wordt aanbevolen in koude delen van de wereld, in koele omgevingen en kamers, tijdens koude seizoenen, maar is vooral handig wanneer de thermometer sterk varieert, bijvoorbeeld tussen dag en nacht, omdat deze gemakkelijk kan worden losgekoppeld en vervolgens opnieuw kan worden aangesloten.

Elke gespecialiseerde site op het web telt ze tot hun vlaggenschipproducten. Elk heeft zijn eigen model, merk, kracht en prijs. Het is aan u om het assortiment te kiezen dat u het meest geschikt vindt. De verwarmde tapi is ook beschikbaar voor levering.

Het is belangrijk op te merken dat een verwarmingsmat onder een kit een paar graden kan toevoegen, maar niet in staat zal zijn om een te koude omgeving te compenseren. Als uw kamer lager is dan 16 of 17 graden, zal uw tapijt geen wonderen verrichten. Het zal waarschijnlijk schimmels laten ontwikkelen, maar met moeite en de opbrengst kan worden verzwakt. 

Op dezelfde manier, als uw omgeving ongeveer 22 tot 23 graden is, zal een tapijt niet nodig zijn in de vruchtfase, maar kan het nuttig zijn in de kolonisatiefase. 

Wat is een verwarmingsmat? 

Verwarmingsmatten zijn over het algemeen geschikt, in hun afmetingen, voor gewaskits of mini-kassen. Ze worden oorspronkelijk gebruikt als een oplossing om een terrarium te verwarmen, maar kunnen worden gebruikt voor de champignonteelt.

Verwarmingsmatten gebruiken elektriciteit, meestal rond een vermogen van 230 V, ongeacht het merk of product. De elektriciteit verwarmt dan een weerstand, die warmte verspreidt. In zekere zin is hun vermogen matig, maar op de verwarmingsmat zelf bereikt de temperatuur tot 35 graden. Al deze warmte, die van onder het brood komt, verwarmt het vervolgens en verbetert de groeiomstandigheden in de kweekset of in de minikas.

Sommige verwarmingsmatten die op het web worden verkocht voor levering worden geleverd met een ingebouwde regelbare thermostaat, ze zijn over het algemeen duurder.

Installeer de verwarmingsmatten

Zorg er allereerst voor dat je een warme plek zoekt in de buurt van een stopcontact, om je kit te installeren. Probeer het ook niet op een vuile plaats te plaatsen, of een met vuile lucht, om besmetting te voorkomen. 

Vervolgens moet je kiezen wat je een kleine opening wilt maken tussen het tapijt en de kweekset. Je kunt een stuk karton, hout of een ander voorwerp nemen dat niet al te bang is voor hitte en dat je cultuur verhoogt van ongeveer 1 tot 4 centimeter van het tapijt: doppen, borrelglazen, een kleinigheid …

Deze ruimte onder de kit is essentieel om oververhitting van je mycelium te voorkomen, waarvoor overmatige hitte schadelijk kan zijn. Het is ook belangrijk omdat het de lucht verwarmt, die vervolgens het gewas zal verwarmen.De kit mag dus niet in contact komen met de verwarmingsmat.

Zodra je meerdere wiggen of voorwerpen hebt om je kweekset ook op te tillen, plaats je ze op het tapijt en leg je je kit erop: probeer hem recht en contactloos te plaatsen. De kweekschaal moet in de kweekzak blijven, om vocht te behouden en het mycelium te beschermen tegen besmetting.

Sluit dan het tapijt aan dat onder je kit zit en voila: je gewas profiteert nu van de extra warmte. Je kunt het tapijt de hele tijd aansteken of alleen als de temperatuur daalt, bijvoorbeeld ’s nachts. 

Tips voor gebruik

Als je veel te bedekken hebt, je kweekset of minikas groter is dan je tapijt, kun je je tapijten naast elkaar plaatsen. Hoe meer oppervlakte wordt bedekt, hoe meer graden u zult behalen en uw apparaat effectief zal zijn.  

Als u het enkele uren of de hele tijd laat branden, zorg er dan voor dat de lucht circuleert tussen de bodem van de doos en de verwarmingsmat. 

Als u geen spanning van 230V kunt hebben, kunt u een universele adapter gebruiken.Vermijd het plaatsen van uw verwarmingsmat en kit op de vloer, die de neiging zal hebben om kouder en vuiler te zijn.

Het is geplastificeerd, veilig en heet zonder te verbranden. Je kunt het dus in kamers met dieren en kinderen plaatsen (pas op voor knaagdieren die aan draden en voorwerpen knagen en het tapijt kunnen aanvallen).

Vermijd ook het morsen van water op de verwarmingsmat, vooral bij het water geven: hoewel geplastificeerd, is het beter om te voorkomen dat het wordt beschadigd.

De impact van de verwarmingsmat op andere parameters

De verwarmingsmat is zeer nuttig en gemakkelijk te gebruiken. Zoals elke verandering en toevoeging in uw gewas, heeft het echter een aanzienlijke invloed op de andere parameters, namelijk vochtigheid en luchtuitwisseling.  

De verwarmingsmat voegt eenzijdig warmte toe, dat wil zeggen aan slechts één kant van het gewas, onder het myceliumbrood. Daarom zullen de graden op de verwarmingsmatten zelf en onder het brood en op het oppervlak niet hetzelfde zijn.

Daarom heeft het de voorkeur om een thermometer/hygrometer te hebben om de exacte graden op het oppervlak van het brood te kennen en er zeker van te zijn dat ze voldoende zijn. Het verkrijgen van dit accessoire wordt aanbevolen, met of zonder tapijt. 

Verwarmingsmatten, door op deze manier onder het myceliumbrood te verwarmen, kunnen het brood ook drogen. Zorg ervoor dat je de luchtvochtigheid rond de 80% houdt in de groeiomgeving: dit is net zo belangrijk als de rest.

Om de luchtvochtigheid te verhogen, kunt u water toevoegen en om het te verlagen, kunt u de luchtuitwisseling verhogen, dat wil zeggen uw kweekset vaker en langer openen. 

In ieder geval, en vooral bij verwarmingsmatten, zal het noodzakelijk zijn om alert te blijven op de omstandigheden en het klimaat dat op het oppervlak van uw brood wordt gecreëerd: een ideale temperatuur, voldoende hygrometrie – maar te verzadigd – en een regelmatige luchtuitwisseling, vaak verwaarloosd door beginnende kwekers. 

Andere toepassingen van een verwarmingsmat

Een verwarmingsmat om anders te gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie in een incubatiekamer. In een afgesloten ruimte maakt de kracht van de weerstand het gemakkelijk om de temperatuur te verhogen.

Het zal vooral effectief zijn in kleine incubatiekamers, waarin u uw petrischalen of korrels in het proces van kolonisatie plaatst.

Het is beter voor dit apparaat om een mat met een thermostaat te hebben. In dit geval is het niet de moeite waard om het onder de incubatiekamer te plaatsen, maar erin.

Zoals hierboven uitgelegd, wordt de verwarmingsmat gebruikt voor de groei van paddenstoelen, maar niet alleen. Het kan ook worden gebruikt om een terrarium te verwarmen door het eronder te plaatsen, voor dieren die de hitte waarderen. Verwarmingsmatten worden ook gebruikt voor de groei van bepaalde planten binnenshuis.

Het model dat beschikbaar is tussen de verschillende producten en de prijsklasse kan dan variëren en het is beter om advies te vragen en het mee te nemen naar een site met een gespecialiseerd merk, om het aan te passen aan de behoefte.

Ondanks het nut en de bruikbaarheid van verwarmingsmatten, zijn ze niet echt compatibel met bepaalde teelttechnieken, zoals Monotub Tek: de afmetingen van de matten zijn vaak niet geschikt voor grote plastic containers en warmen mogelijk niet genoeg op.

Kortom, hoewel gebruikt om een terrarium te verwarmen, is de verwarmingsmat, die u vindt voor levering op onze site en gespecialiseerde sites, een van de vlaggenschipproducten in groeiaccessoires.

Het is niet verplicht, maar sterk aan te raden als je temperaturen te laag zijn, omdat het de grond van je kweekset of minikas kan verwarmen. Er moet echter voor worden gezorgd dat het goed onder het myceliumbrood wordt geïnstalleerd, voor optimaal gebruik en zonder risico.



Geplaatst in Paddo's.