Hoe hallucinogene paddenstoelen te kweken

Er zijn veel voordelen aan het nemen van paddo’s: ze stellen je in staat om een reis aan te bieden en gedenkwaardige dingen te ervaren of om nieuwe perspectieven op de menselijke psyche waar te nemen. Het kweken van je eigen paddenstoelen kan echter ook erg interessant en fascinerend zijn, als waarnemer. Mineralen noch dieren, ze hebben een unieke werking, die te zien is als je ze zelf kweekt. 

Psilocybes cubensis zijn het meest wijdverspreid: het is de eenvoudigste paddenstoelcultuur. Er zijn echter ook cyanescens of azurescens, psilocybe paddenstoelen die sterker zijn dan ook thuis kunnen groeien en groeien.

Psilocybe azurescens
Psilocybe azurescens
Psilocybe cyanescens
Psilocybe cyanescens

De voordelen van het kweken van paddenstoelen

De teelt van paddenstoelen zorgt voor een betere controle en dus mogelijke verbeteringen van hun potentie. Het is mogelijk om verschillende soorten paddenstoelen te kiezen, afhankelijk van hun esthetiek of hun niveau van psilocybine en psilocine. Het is duidelijk dat er een zekere persoonlijke voldoening is in het kweken van paddenstoelen in het zien eindigen van de vrucht van iemands arbeid.

Verschillende methoden voor het kweken van paddo’s

Om de eerste paddo’s te telen, kunnen twee paden worden aangeboden aan de toekomstige kweker. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te doen. Deze methode maakt totale controle mogelijk, maar vereist een minimum aan kennis en veel strengheid. Het wordt niet aanbevolen voor beginners en voor degenen die weinig tijd hebben om eraan te besteden. Deze methode omvat bijvoorbeeld Monotub Tek of PF Tek.

Voorbeeld van een cultuur met Monotub Tek
Een Monotub Tek cultuur
Voorbeeld van een cultuur die Tek PF gebruikt
Een PF Tek cultuur

Ze vereisen ook veel materiaal, zoals een doos en grondstof, zoals kokosvezel voor het substraat.

Voorbeeld van een Monotub-groeimedium met kokosvezel en gekoloniseerde volle rijstkorrels
Voorbeeld van een Monotub-groeimedium met kokosvezel en gekoloniseerde volle rijstkorrels

Om alles te gaan kweken, moet je beginnen met een stronk, zoals spuiten, sporenafdrukken of een stuk schimmel. Het vergt geduld, maar het is de meest kosteneffectieve methode op de lange termijn. 

Sporenspuiten
Een sporenvoetafdruk
"Swabs" van Ape, wattenstaafjes bedekt met sporen

Als tweede optie kun je beginnen met een kweekset. Deze methode is eenvoudig en ideaal om te beginnen en je eerste paddenstoelen te hebben en voor degenen die een snel proces willen hebben. Hiermee kun je leren hoe je paddenstoelen kunt laten groeien, evenals de basisregels van netheid. Het is raadzaam om verschillende kweeksets te hebben gekweekt, met enkele grammen paddenstoel, voordat u overgaat op een meer geavanceerde methode. 

Een Golden Teacher kweekset is ten einde

De kweekset: de verschillende stadia

De kweeksets bevatten de benodigdheden om paddo’s te kweken. Ze zijn samengesteld uit een plastic kweekzak, voor een optimale luchtvochtigheid, instructiedocumenten en myceliumbrood. Dit brood is samengesteld uit substraat dat vocht vasthoudt, zoals vermiculiet of kokosvezel. Er zijn granen gekoloniseerd door het mycelium, waardoor de laatste in het substraat kan uitzetten, en voedingsstoffen, vaak geleverd door mest waar schimmels van houden.  

Paddenstoelen substraat

Het verkrijgen van deze kweekkit maakt het mogelijk om direct in de kolonisatiefase van het brood te komen en voorkomt dat u uw eigen kit moet samenstellen.

U kunt ook kiezen voor een blanco kit, waarin het mogelijk is om sporen te injecteren via een spuit, via het deksel.

Virgin kweekset

Stap voor stap paddo’s kweken

De lancering van de kit

Wanneer je je kweekset ontvangt, krijg je een geschreven handleiding, papier of scan met instructies: lees deze zorgvuldig door voordat je het deksel opent. Er zijn verschillende soorten kweeksets: sommige moeten tussen 9 en 12 uur in water worden geweekt en in een koude ruimte, met het deksel. Het is dan noodzakelijk om het overtollige water te verwijderen en vervolgens een bodem water te gieten om een goed onderhoud van vocht te hebben. Anderen hoeven niet te worden gespoten of geweekt. Weer anderen vereisen spuiten en weken: daarom is het belangrijk om altijd de instructies te lezen en de stappen te volgen die worden aangegeven door de documenten die bij de kit worden geleverd. 

Vruchtvorming

Zodra de vruchtvorming begint, dat wil zeggen de eerste speldenknopen verschijnen, is het noodzakelijk om de luchtuitwisseling te verhogen. Het wordt vaak aanbevolen om 2-3 keer per dag te beluchten, waarbij de kweekzak enkele minuten open blijft. Dit cijfer kan variëren afhankelijk van het klimaat van uw kamer. Als je luchtvochtigheid te hoog is, aarzel dan niet om iets langer of iets vaker te ventileren. Zorg er altijd voor dat je je kweekset op een plek uit direct zonlicht plaatst: dit kan ze doden.Daarna zullen de speldenknopjes groeien, totdat (bijna) alle paddenstoelen mooi en groot worden.

Speldenknopen in een kweekset

De oogst

Wanneer je paddo’s hun hoedranden lichter beginnen te krijgen en hun zeilen zijn uitgerekt, kun je ze oogsten. Er is slechts een paar uur verschil tussen het scheuren van de sluier en het vrijkomen van sporen van de schimmels, daarom is het belangrijk om altijd op de uitkijk te blijven.

Teelt van schimmels die hun sporen hebben vrijgegeven
Teelt van schimmels die hun sporen hebben vrijgegeven

Het vrijkomen van sporen kan toekomstige oogsten in gevaar brengen. Als je enkele uren weg bent, is het beter om ze van tevoren te plukken.

B+ champignonoogst

Oogst altijd zo min mogelijk gewassen om het risico op besmetting te verkleinen. Om ze te plukken, draai je de schimmel iets aan de wortel zodat hij afbladdert en trek je hem vervolgens om het minste residu achter te laten. Vergeet niet om de substraatkruimels aan de basis van de verse paddenstoel te verwijderen. 

Champignons geoogst met de "twist and pull" methode

De lancering van de volgende stap

Begin met het schoonmaken van je myceliumbrood van geaborteerde paddenstoelen, dat wil zeggen kleine paddenstoelen die niet zouden zijn gelukt. Goed nieuws: ze zijn behoorlijk consumeerbaar. 

Geaborteerde champignons

Zodra het mycelium is gereinigd, moet u het proces opnieuw starten, beginnend met het onderdompelen van het mycelium gedurende 12 uur, enzovoort. Een kweekset biedt gemakkelijk 3 tot 4 oogsten, en kan zelfs oplopen tot 6, met goede omstandigheden (en geluk!) 

Tips om je groeivaardigheden te verbeteren

Kweeksets maken het gemakkelijk om paddenstoelen te kweken. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen goed presteren als u het aangegeven proces volgt. Hier zijn enkele tips die meestal niet in studieboeken zijn geschreven, maar die een verschil kunnen maken. 

Zindelijkheid

De belangrijkste factoren als je paddenstoelen wilt kweken en besmetting wilt voorkomen, wat al je inspanningen zou verpesten, zijn onberispelijke desinfectie en netheid. Hiervoor wordt het gebruik van schone, poedervrije handschoenen en maskers ten zeerste aanbevolen bij het openen van uw kit om te spuiten of te oogsten. Desinfectie met isopropylalcohol 70% van alles wat je paddenstoelenkweek raakt is optimaal. 

Latex handschoenen zonder poeder
Fles isopropylalcohol 70%

De kitomgeving

Kies zorgvuldig waar u besluit uw champignongewas te plaatsen. Uw kamer moet schoon zijn: het regelmatig vernieuwen van de kamer waar de kit is geplaatst, zal de kans op besmetting verder verminderen. Kies de plek in uw huis waar de lucht het warmst is, vooral in de winter. 

Wanneer u uw brood opnieuw start, plaatst u uw dienblad in een schone koelkast. Omdat het een gesloten ruimte is, met iets anders dan je kweekset, is het risico op besmetting groter.

Vermijd het plaatsen van meerdere paddenstoelen kweeksets dicht bij elkaar. Als het mycelium van de ene besmet is, kan het zich verspreiden naar de andere kit. Als je geen keuze hebt, en dat je ze bijvoorbeeld in dezelfde doos of doos moet stoppen om het klimaat van de kweekset te verbeteren, wees dan onberispelijk op netheid en blijf op zoek naar mogelijke besmetting bij het kweken van paddenstoelen.  

Behoud van de 3 voorwaarden: temperatuur, vochtigheid en luchtverversing

90% luchtvochtigheid en rond de 23 en 25°C zijn optimale omstandigheden voor het kweken van paddo’s. Deze twee factoren zullen essentieel zijn om een goede oogst te hebben, daarom wordt het aanbevolen om een thermometer en een hygrometer te hebben voor meer nauwkeurigheid, omdat deze omstandigheden moeilijk met het blote oog te schatten kunnen zijn.

Een te hoge temperatuur of luchtvochtigheid bevordert besmetting, terwijl het tegenovergestelde de vruchtvorming kan vertragen of zelfs stoppen en een lagere opbrengst kan geven dan verwacht. 

Kweekset met een te hoge luchtvochtigheid. Het is te zien met grote druppels op de muur van de tas
Kweekset met een te hoge luchtvochtigheid. Het is te zien met grote druppels op de muur van de tas

Verhoog de temperatuur kunstmatig

Je hebt twee keuzes. De eerste is de aankoop en installatie van verwarmingsmatten. Je kunt het onder de kweekset plaatsen en het iets verhogen met een paar centimeter. Het tapijt krijgt warmte en je paddenstoelen kunnen sneller groeien. Deze methode is effectief en snel als je maar een paar graden mist. 

Als de plaats waar je je kit plaatst echt kouder is, rond de 18 ° C, kun je een afgesloten ruimte inrichten, waarin je de temperatuur kunstmatig verhoogt.

Om dit te doen, plaatst u uw kit in een object dat warmte kan bevatten: een karton, een plastic doos, enz. Voeg een verwarmingsobject toe: een verwarmd tapijt of matras met thermostaat, of een extra verwarming. De warmteverdeling vindt echter niet eens plaats in de besloten ruimte.

Huisgemaakte couveuse met een glassière

De beste optie voor het kweken van paddenstoelen is een convectieruimteverwarming: deze veroorzaakt geen verdamping en droogt niet voor uw brood.

Verklarend beeld van de verschillen tussen convectieverwarming en stralingsverwarming

Als u uw omgevingskweekset op deze manier wijzigt, of als u een tapijt toevoegt, vergeet dan niet om de dagen regelmatig te controleren op basis van de groeiomstandigheden: de luchtvochtigheid kan sterk variëren als gevolg van een variatie in temperatuur en luchtuitwisseling. 

Luchtuitwisseling wordt vaak vergeten, maar het is een van de drie pijlers van groeiomstandigheden. Onregelmatige luchtuitwisseling kan leiden tot te veel vochtigheid en de lucht raakt verzadigd met CO2, waardoor de schimmels worden verstikt. 

Waarom groeien paddenstoelen aan de randen van brood?

Het kan gebeuren dat je paddenstoelen aan de zijkant van je kit groeien. Dit komt door je klimaat, dat aan de zijkant beter is dan bovenop je myceliumbrood.

Paddenstoelen die aan de randen van de kweekset groeien

In dit geval heb je 3 opties: ten eerste kun je het klimaat op het oppervlak van je brood corrigeren en het meer bevorderlijk maken voor de groei.

De tweede oplossing, die vaak de voorkeur krijgt omdat de eenvoudigste: haal je brood uit de bak en zet het in een afgesloten ruimte. Je kunt een voorwerp zoals een slakom bijvoorbeeld gebruiken om je brood te kweken als je water op de bodem nodig hebt. Met deze oplossing kunnen scheuten zich vrij ontwikkelen. 

Myceliumbroden in een aquarium

Om het probleem de volgende keer te voorkomen, heb je ook de mogelijkheid om een voering te plaatsen, dat wil zeggen een laag die dankzij vocht aan de rand van het brood blijft plakken, waardoor er geen ruimte overblijft voor paddenstoelen om zich te ontwikkelen. Een plastic zak, vooraf schoongemaakt, of een nieuwe vuilniszak snijden kan de truc doen.

Voering gemaakt van een vuilniszak

Water en licht

Geef de voorkeur aan gedechloreerd water, chloor kan de groei van schimmels schaden. Laat je kraanwater minstens 48 uur in een open fles staan. U kunt het dan gebruiken voor herstel of verdamping. 

Kies voor een hele fijne mist. De fijne nevel voorkomt dat er grote druppels ontstaan en je hebt ook een betere controle over je luchtvochtigheid.

Voorbeeld van fijnvernevelaar, gebruikt in de kapper

Natuurlijk licht is genoeg, maar als je moet kiezen voor kunstlicht, geef dan de voorkeur aan een licht van 6500 Kelvin, waarmee je je paddenstoelen optimaal kunt laten groeien.  

Contaminatie herkennen

Risico 0 bestaat niet en het kan zijn dat je kweekset besmet is.

Besmettingen zijn (min of meer) gemakkelijk te herkennen: het is alles wat niet op mycelium lijkt. Als de textuur, kleur of geur verandert van het gewone, is de kans groot dat het dat is.

Voorbeeld van verontreiniging in de vorm van een groenachtige vlek

Wanneer mycelium op besmetting lijkt

Het is mogelijk, en zelfs gebruikelijk, dat je brood op sommige plaatsen donkerblauw wordt. Het is psilocybine dat oxideert bij contact met lucht. Dit gebeurt vaak wanneer het brood een impact heeft, zelfs een lichte, op deze plaats.Bovendien verschijnt deze kleur ook op de stengel wanneer paddenstoelen worden geoogst. Deze vlekken verschijnen vaak na een oogst, of wanneer bepaalde druppels water op je brood vallen, wat vaak een teken is van waarschijnlijk een te hoge luchtvochtigheid.

Links van het "ritselen" en rechts een verontreiniging
Links van het “ritselen” en rechts een verontreiniging
"Blauwe plekken" op een geplukte paddenstoel
“Blauwe plekken” op een geplukte paddenstoel

De verschillende soorten besmetting

Een van de meest voorkomende besmettingen zijn trichodermie, spinnenweb of aspergillus. Ze kunnen de vorm aannemen van gele, zwarte, groene vlekken, onregelmatige witte markeringen in het mycelium of spinnenweb dat zich zeer snel ontwikkelt. 

Trichoderma-infectie
Trichoderma-infectie
spinnenweb infectie
spinnenweb infectie

Wat te doen?

Als uw kit ooit besmet is, afhankelijk van het type besmetting, zoals spinnenweb, kunt u proberen het schoon te maken (in elk geval heeft u niets meer te verliezen …). Helaas komt het vaak voor dat het mycelium te beschadigd is en gevaarlijk kan zijn, dus het is het beste om je brood weg te gooien. 

Behoud van de krachten van paddo’s

Drogen

Je kunt je champignons vers consumeren of je kunt ze drogen om ze langer te bewaren, bij voorkeur met een dehydrator, met een ventilator of oven tussen 50 en 55 °C. Pas op dat je ze nooit in het licht droogt, zodat ze niet afbreken en hun psilocybine en psylocin verliezen.

Paddo's drogen in een dehydrator

Behoud

Zodra het drogen is voltooid, is het belangrijk dat de paddenstoelen barsten wanneer je ze probeert te draaien: dit betekent dat ze perfect droog zijn. Houd ze koel en beschermd tegen licht, in luchtdichte dozen of potten, om ze niet opnieuw te bevochtigen. Je kunt ook een zak silica toevoegen, om het resterende vocht op te nemen.

Gedroogde paddenstoelen oogsten
Voorbeeld van luchtdichte potten

Het kweken van paddenstoelen is een proces dat beladen kan zijn met valkuilen, maar de kits (en dit artikel) maken de paddenstoelenkweekervaring gemakkelijker: je kunt ten volle genieten van je oogst. Veilige reis!


Geplaatst in Paddo's.