Psilocybine microdoseren: een praktijk die terrein wint

Het gebruik van kleine hoeveelheden hallucinogene stoffen, vooral paddenstoelen, komt steeds vaker voor en is nu wijdverspreid in de Verenigde Staten. Voor degenen die dat wel doen, is het geen kwestie van het bereiken van een effect dat dicht bij dat van het medicijn ligt, maar van zich meer gefocust, creatiever en meer verankerd voelen in het huidige moment.

Een van de geconsumeerde stoffen is psilocybine, een stof die is afgeleid van hallucinogene paddenstoelen. Deze stof wordt vooral gebruikt bij lage doses. In dit artikel nodigen we je uit om te ontdekken wat psilocybine is, hoe microdoseren werkt en wat de positieve effecten zijn die je kunt verwachten.

Waarom een microdosis paddenstoelen voor de gezondheid?

Microdoseren, een nuttige praktijk voor de hersenen

Laten we beginnen met te kijken naar de praktijk van microdoseren of het consumeren van een microdosis, dat wil zeggen een kleine hoeveelheid stof afgeleid van hallucinogene paddenstoelen. Microdoseren omvat meestal het nemen van kleine hoeveelheden psychedelica (een twintigste tot een tiende van de dosis die merkbare effecten veroorzaakt).

De praktijk heeft zich verspreid van San Francisco tot New York en in de Verenigde Staten. Mensen zeggen dat ze het niet gebruiken om aan hun dagelijks leven te ontsnappen, maar om het te verbeteren. Dus als u microdosering gebruikt, wordt gezegd dat de hoeveelheden subperceptueel zijn, zonder de bijwerkingen van een medicijn.

Gebruikers zeggen dat ze nog steeds zichzelf zijn, maar beter, alsof ze zijn verhoogd of hun gezondheid is verbeterd.

Het microdoseren van paddenstoelen in plaats van drugs: lessen uit een recente studie

Een recente studie toont aan dat het drugsgebruik in Amerika afneemt, tenminste als het gaat om harddrugs zoals cocaïne. In plaats daarvan zijn consumenten geïnteresseerd in LSD of paddenstoelen.

Vaak gemelde gezondheidsvoordelen zijn een verbeterde stemming, betere eet- en slaapgewoonten en minder behoefte aan cafeïne.

Microdoseren : definitie

Maar wat is een microdosis precies? Een microdosis wordt over het algemeen beschouwd als een 20e of een tiende van een normale dosis. In het geval van hallucinaties komt dat omdat je te veel hallucinogene paddenstoelen hebt geconsumeerd.

Het doel van consumptie in kleine hoeveelheden is juist om gezondheidsvoordelen te bieden, bijvoorbeeld tegen depressie, maar zonder de bijwerkingen of psychedelisch.

Hallucinogene paddenstoelen en psilocybine

Wat is psilocybine?

Psilocybine is een stof die voorkomt in “magische” paddenstoelen of hallucinogene paddenstoelen. De stof genaamd psilocybine wordt psychoactief genoemd en dat is wat het is, in plaats van een hallucinogene stof, tenminste wanneer microdosering wordt beoefend. “Paddo’s” bevatten een psychoactieve stof, psilocybine. Ze kunnen worden gegeten, gebrouwen in thee of bedekt met chocolade.

Psilocybine (4-fosforyloxy-N,N-dimethyltryptamine) en psilocine zijn chemicaliën die worden verkregen uit bepaalde soorten gedroogde of verse hallucinogene paddenstoelen in Mexico, Zuid-Amerika en de zuidelijke en noordwestelijke regio’s van de Verenigde Staten.

Psilocybine is geclassificeerd als een indool-alkylamine (tryptamine). Deze verbindingen hebben een vergelijkbare structuur als lyserginezuurdiethylamide (LSD) en worden geconsumeerd vanwege hun hallucinogene en euforische effecten die een “trip” veroorzaken. De hallucinogene (psychedelische) effecten zijn waarschijnlijk te wijten aan de werking op de serotonine (5-HT) receptoren van het centrale zenuwstelsel.

Er zijn meer dan 180 soorten paddenstoelen die de chemicaliën psilocybine of psilocine bevatten. Net als peyote (mescaline) worden paddo’s al eeuwenlang gebruikt in inheemse of religieuze riten.

Psilocybine en psilocine kunnen ook synthetisch in het laboratorium worden geproduceerd. Volgens sommige rapporten kan psilocybine die op straat wordt gekocht, eigenlijk een andere soort paddenstoel zijn die met LSD wordt gemengd.

Wat zijn magic truffels?

Psilocybine of paddo’s zijn van natuurlijke oorsprong en worden geconsumeerd vanwege hun hallucinogene effecten. Ze behoren tot een groep drugs die bekend staat als psychedelica, die veranderingen in perceptie, stemming en denken veroorzaken.

Het belangrijkste ingrediënt in paddo’s is psilocybine. Wanneer psilocybine wordt geconsumeerd, wordt het in het lichaam omgezet in psilocine, wat strikt genomen de chemische stof is met psychoactieve eigenschappen.

Hoe zien deze zogenaamde paddo’s eruit? Nou, dit zijn eigenlijk paddenstoelen met een vrij klassiek uiterlijk, ze zien eruit als andere, gewone paddenstoelen, die vaak in de herfst te vinden zijn.

Er zijn vele soorten. Psychedelische paddenstoelen, ook wel magic truffels genoemd, zijn leveranciers van psilocybine en lijken op giftige paddenstoelen.

Hoe consumeer je magic truffels rijk aan psilocybine?

Magic truffels hebben lange, dunne stengels die wit of grijsachtig kunnen lijken, bedekt met hoeden met donkere kieuwen aan de onderkant. Gedroogde paddenstoelen zijn meestal roestbruin van kleur met geïsoleerde gebieden van gebroken wit.

Champignons worden oraal ingenomen en kunnen worden omgezet in thee of worden gemengd met andere voedingsmiddelen. Champignons kunnen worden gebruikt als een vers of gedroogd product. Psilocybine smaakt bitter en een beetje onaangenaam.

Meestal nemen consumenten hun toevlucht tot paddenstoelenpoeder, soms verpakt in plantencapsules. Er is ook synthetische psilocybine, die komt in de vorm van een wit kristallijn poeder. Dit is een andere manier om van deze stof te genieten.

Psilocybine geëxtraheerd uit paddenstoelen, ongeacht hoe je deze stof consumeert, is een zeer actieve op de hersenen, en daarom is het interessant om te microdoseren, om de hoeveelheid te verminderen en de effecten beter te beheersen

De effecten van psilocybine en psychedelisch paddenstoelenextract

Effecten van magic truffels

Onderzoekers in de Verenigde Staten en Nederland zijn van mening dat er geen echt veilig niveau van drugsgebruik is. Met betrekking tot de effecten van psilocybine op de hersenen en de gezondheid is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het is in deze context dat microdosering wordt aanbevolen. Inderdaad, het gebruik van een medicijn brengt altijd risico’s met zich mee.

Bij paddenstoelen is het, afhankelijk van de bereidingswijze, moeilijk om de dosis in het product te doseren of te beoordelen, omdat niet alle magic truffels dezelfde hoeveelheid werkzame stoffen op de hersenen bevatten.

Magic truffels kunnen dus elke persoon anders beïnvloeden, afhankelijk van lengte, gewicht en gezondheidsstatus. Regelmatig gebruik varieert ook de effecten, net als de dosis. Stoffen hebben ook een meer of minder effect, afhankelijk van of andere producten tegelijkertijd worden ingenomen, bijvoorbeeld tegen depressie.

Deze andere stoffen, die interageren met truffels, kunnen medicijnen of medicijnen zijn. De geconsumeerde dosis is belangrijk, net als het gehalte van de truffel aan werkzame stoffen. Zoals elke drug kan een stof als psilocybine verslavend zijn, daarom wordt microdoseren aanbevolen, zoals we hieronder zullen zien.

Opgemerkt moet worden dat de effecten op de hersenen van truffels en psilocybine zich meestal manifesteren in 30 minuten wanneer ze direct worden geconsumeerd, of in 5 tot 10 minuten wanneer ze worden bereid in de vorm van soep of thee. De duur van manifestaties hangt af van de doses, maar over het algemeen is het een bereik tussen 4 en 6 uur, soms veel langer en tot drie dagen.

Resultaten van het nemen van psilocybine in normale doses

De consumptie van psilocybine in normale doses, dat wil zeggen door over te gaan tot de infusie of bereiding van een soep, veroorzaakt euforie en welzijn. Het nemen ervan vermindert angst. De stof veroorzaakt een verandering in bewustzijnstoestanden, beïnvloedt stemming, gedachte en perceptie. Bij een sterke dosering spreken we van een trip.

Het gebruik van magic truffels resulteert zelden in levensbedreigende symptomen. Als u een grote hoeveelheid of een sterke partij paddenstoelen consumeert, kan de persoon de volgende symptomen ervaren.

Er kan dan sprake zijn van verwijding van de pupillen, of zelfs gevaar voor de gezondheid, veranderingen in perceptie, zoals visuele en auditieve hallucinaties, maagklachten en misselijkheid. Overdosering leidt tot een toename van de lichaamstemperatuur, een verandering in het hartritme, braken en andere aandoeningen, zoals hoofdpijn.

Maar so what? Hoe te genieten van psilocybine zonder de bijwerkingen? En zonder weg te zinken in een psychedelisch waanidee? Je raadt het al: dit is waar microdoseren om de hoek komt kijken!

Nadelen op lange termijn

Psilocybine in hoge doses kan aanhoudende hoofdpijn veroorzaken, die meestal enkele uren tot een dag kan aanhouden. We hebben het over vertraagde hoofdpijn. Bovendien, zodra de effecten voorbij zijn, kan de persoon uitputting, depressie, angst, een veranderde bewustzijnsstaat ervaren die aanhoudt in de vorm van flashbacks.

Er zijn ook emotionele en perceptuele stoornissen. In sommige gevallen kan ook een afhankelijkheidseffect optreden. Nogmaals, niets zoals het met microdoseren en psilocybine in microdosis.

Belangrijkste voordelen van microdoseren psilocybine

De effecten van microdoseren: veel milder

Ongeveer een uur of twee na inname van de microdosis merken mensen een toename van concentratie en energie. Veel gebruikers vinden dat behandeling hen helpt zichzelf te spenen van antidepressiva – en ze niet te nemen. Het kan helpen de bijwerkingen van ontwenning te verlichten en zelfs depressie te verlichten. Velen praten ook over het vermogen van psychedelische behandeling zoals psilocybine om empathie te vergroten.

Consumentenstudies tonen echter aan dat de meesten op zoek zijn naar meer creativiteit of het verlichten van een aantal gezondheidsstoornissen. Om deze effecten te bereiken, worden lage doses, zoals bij microdosering, uiteraard aanbevolen. In het bijzonder helpen ze bij het bestrijden van angst.

Microdoseren volgens Fadiman

Een van de onbetwiste specialisten in microdoseren is Fadiman. Oorspronkelijk was het om LSD te microdoseren en er zijn verschillende studies in deze richting uitgevoerd in de Verenigde Staten. Onderzoeker Albert Hoffman suggereerde dus dat het nemen van 10 tot 20 microgram LSD een positief effect zou kunnen hebben op de geestelijke gezondheid en het fysieke functioneren.

Voorlopige rapporten geven aan dat dit vaak het geval is. Robert Forte vertelde James Fadiman over Hoffmans suggesties en zijn eigen consumptie. Fadiman begon vervolgens anderen te interviewen over hun ervaringen met het gebruik van psychedelica bij deze extreem lage doses.

Op basis van een reeks individuele rapporten ontwikkelde Fadiman vervolgens een eerste zelflerend protocol voor het microdoseren van LSD van 400 deelnemers. Veel truffelconsumenten volgen nu zijn protocol en de resultaten van deze studie, ook al blijft het betwist in termen van gezondheidsvoordelen.

Toch kan de studie in kwestie ook dienen als basis voor het microdoseren van magic truffels en psilocybine, voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren. Eén ding is in ieder geval zeker: om je creativiteit een boost te geven, zoals veel jonge creatievelingen vandaag willen, is het beter om producten zoals psilocybine te microdoseren, waarmee je enkele voorzorgsmaatregelen kunt nemen.

Microdoseren psilocybine: details over deze behandeling

Bijna tien jaar nadat psycholoog en onderzoeker James Fadiman het idee van microdoseren introduceerde en er een breed gevolgd protocol voor bedacht, en drie jaar nadat psychedelische microdosering de nieuwste ‘productiviteitshack’ van Silicon Valley werd, is al het bewijs van de effecten ervan anekdotisch gebleven.

Omdat psilocybine bijna overal illegaal is, is het vrijwel onmogelijk om wetenschappelijk te bestuderen. Deze situatie is echter aan het veranderen, omdat Nederland en andere landen het decriminaliseren en wetenschappers in landen waar het illegaal blijft toestemming krijgen van de overheid om het voor onderzoek in te dienen.

Microdoseren omvat het nemen van ongeveer een tiende van de dosis van een psychedelisch product, een dosis die te laag is om hallucinaties te veroorzaken, maar voldoende, volgens de voorstanders, om de geest en creativiteit aan te scherpen. Voorstanders van psilocybine microdoseren melden dat producten zoals psilocybine de creativiteit kunnen verhogen, angst kunnen kalmeren, het verlangen naar cafeïne kunnen verminderen en depressie kunnen verminderen.

Voorlopig zijn er echter te weinig studies over microdosering. Dat is jammer, want de track is interessant qua gezondheid en het verbeteren van het welzijn.

Nederland kijkt naar microdoseren

Zoals we hebben gezien, zijn Nederlanders bezig met het liberaliseren van het gebruik van bepaalde psychedelische producten en dat is waarschijnlijk de reden waarom we aan deze kant moeten zoeken naar interessante studies over het onderwerp. Magic truffel extracten inspireerden psycholoog Bernhard Hommel van de Universiteit Leiden die een onderzoek naar de kwestie leidde.

Verbeterde prestaties

De specialist vond in deze studie dat “de prestaties significant hoger waren” in tests van convergent en divergent denken. Convergerend denken is het vermogen om zich te concentreren op abstracte concepten om een enkele oplossing voor een goed gedefinieerd probleem te identificeren. Divergent denken vereist meanderende mentale invallen en mentale flexibiliteit. Psychologen beschouwen beide als ingrediënten van creativiteit. Dit verklaart de effecten van magic truffels.

Binding aan serotoninereceptoren en neurotransmitters

Bij elke dosis bindt psilocybine (O-fosforyl-4-hydroxy-N, N-dimethyltryptamine) zich aan receptoren voor de neurotransmitter serotonine. De cortex zit vol met deze 5-HT2A-receptoren, vooral in gebieden die het denken, de verbeelding en introspectie beheersen, maar “of er een minimale dosis is, is een empirische vraag die we proberen te beantwoorden,” zei Homme. Dit moet nog worden aangetoond en er kan nog veel onderzoek nodig zijn naar dit type behandeling.

Het protocol van de Nederlandse studie

Voordat ze hun microdosis ontvingen, namen de vrijwilligers drie standaard psychologische tests af, twee met betrekking tot creatieve probleemoplossing en één met betrekking tot de beoordeling van vloeibare intelligentie. De wetenschappers voerden chemische analyses uit van de paddenstoelmonsters om te bepalen hoeveel psilocybine ze bevatten.

Omdat één tripdosis overeenkomt met ongeveer 3 gram gedroogde paddenstoelen, komt een microdosis overeen met ongeveer 0,33 gram. Deelnemers consumeerden gemiddeld 0,37 gram van het gedroogde preparaat, dat met voedsel kan worden ingenomen of verpakt in capsules die gemakkelijk kunnen worden ingeslikt. Ongeveer 90 minuten na de microdosis herhaalden de deelnemers alle drie de tests.

Tegenwoordig worden de wettelijke beperkingen voor de consumptie van producten met aanzienlijke effecten op de hersenen, zoals magic truffels, geleidelijk versoepeld. Onderzoekers zijn geïnteresseerd in het probleem, terwijl ze gezondheidsproblemen integreren en niet alleen de onmiddellijke voordelen voor creativiteit of verminderde angst, zoals gerapporteerd door consumenten. In deze context lijkt microdoseren een praktijk te zijn die in veel contexten de overhand heeft, vooral als deze studie, die we hieronder citeerden, erin slaagt om de afwezigheid van bijwerkingen aan te tonen dankzij microdosering.

Geplaatst in Paddo's.